
V naši mali pražarnici na praženje čaka nova vreča surove kave iz Mehike. Tudi ta prihaja iz pokrajine Chiapas v Južni Mehiki, pridelali pa so jo v kooperativi CIRSA, ki združuje 600 članov. Mali kmetje, prvotni prebivalci pokrajine, so se organizirali in združili ter si tako priborili možnost, da pridelujejo kavo na svoji zemlji v svojem imenu. Pred malo več kot dvajsetimi leti so namreč njihovi starši še vedno delali na velikih plantažah kave v suženjskih razmerah. Zakladnik CIRSA-e, Juan Lopez pravi: "Sam ne moreš narediti ničesar. Združili smo se, da bi si zagotovili boljše življenje.” Povezovanje majhnih kmetov je ključno, saj si le tako pridobijo možnost ”tekmovanja” z velikimi. Stabilne in višje cene v sistemu pravične trgovine pa majhnim kmetom pomagajo, da ostanejo združeni v kooperative, ki jim omogočajo dostop do kreditnih linij ali tehnične podpore.
Leta 2004 so CIRSA-o začele obiskovati skupine amriških potrošnikov. To priložnost so člani kooperative izkoristili za povečanje zavedanja in jačanje zavez med kavopivci in proizvajalci. Na ta način poudarjajo pomembnost mednarodne mreže potrošnikov, ki jim je mar. Pravična trgovina ni končni cilj, ampak je samo sredstvo na poti do cilja. Ni zadnja stvar, ki jo bomo naredili.
Se že veselimo prve preizkušnje te arabike :)
Leta 2004 so CIRSA-o začele obiskovati skupine amriških potrošnikov. To priložnost so člani kooperative izkoristili za povečanje zavedanja in jačanje zavez med kavopivci in proizvajalci. Na ta način poudarjajo pomembnost mednarodne mreže potrošnikov, ki jim je mar. Pravična trgovina ni končni cilj, ampak je samo sredstvo na poti do cilja. Ni zadnja stvar, ki jo bomo naredili.
Se že veselimo prve preizkušnje te arabike :)