O projektu POJEJ NAPREJ!
Odpadki so danes del našega vsakdana. Navadili smo se na to, da so stvari, ki jih potrebujemo lepo zapakirane, da se ničesar več ne dotikamo neposredno, da povsod dobimo vrečko, v kateri odnesemo domov kupljeno itn. Bolj kot kaj potrebujemo, se sprašujemo, kaj si želimo, pri čemer pa se ne vprašamo, kakšne posledice ima to za okolje. Po podatkih Statističnega urada smo v Sloveniji leta 2011 zavrgli skoraj 168.000 ton odpadne hrane oziroma kar 82 kg odpadne hrane na vsakega prebivalca, čeprav marsikateri družini nakup hrane predstavlja veliko finančno breme in čedalje več ljudi si ne more privoščiti dostojnega obroka hrane. Da bi to zmanjšali moramo spremeniti samo nekaj navad. Ker pa največkrat ne vemo, kako bi se tega lotili, smo pripravili nekaj načinov, kako pristopiti k zmanjšanju odpadkov hrane v našem vsakdanjem življenju skladno s konceptom ”zerowaste”.
Hrano zavržejo že pridelovalci, predelovalna industrija, trgovina, pa tudi gostinstvo in na koncu še gospodinjstva. Z njo zavržemo tudi vso energijo, vodo, embalažo, ki smo jo porabili za pridelavo, predelavo, pakiranje in uporabo.
”Zerowaste” izpostavlja 5 korakov, s pomočjo katerih lahko v vsakem gospodinjstvu hitro zmanjšamo odpadek hrane:
1. REFUSE – kupi manj hrane,
2. REDUCE – kupuj hrano, ki ni zavita v preveč embalaže in na ta način prepreči vstop smeti v svoj dom, pisarno ali šolo,
3. REUSE – poišči načine za ponovno uporabo stvari, ki jih že imaš (embalaža, ostanki hrane …),
4. RECYCLE – predelaj stvari, hrano, ki jo že imaš in jo uporabi kasneje,
5. ROT - kompostiraj!
S pomočjo teh petih korakov lahko v vsakem gospodinjstvu hitro zmanjšamo odpadek hrane, privarčujemo denar, ter zmanjšamo količino odpadne embalaže.
Zato je Evropski parlament tematiko zavržene hrane postavil med pomembnejše v letošnjem letu. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju s predstavniki civilne družbe pripravila štiri tematske delavnice za starše, otroke, mladino in odrasle, na katerih bodo lahko vsi udeleženci aktivno preizkusili načelo imenovano ˝Zerowaste˝, ki se bo tokrat udejanilo predvsem na področju hrane.
Hrano zavržejo že pridelovalci, predelovalna industrija, trgovina, pa tudi gostinstvo in na koncu še gospodinjstva. Z njo zavržemo tudi vso energijo, vodo, embalažo, ki smo jo porabili za pridelavo, predelavo, pakiranje in uporabo.
”Zerowaste” izpostavlja 5 korakov, s pomočjo katerih lahko v vsakem gospodinjstvu hitro zmanjšamo odpadek hrane:
1. REFUSE – kupi manj hrane,
2. REDUCE – kupuj hrano, ki ni zavita v preveč embalaže in na ta način prepreči vstop smeti v svoj dom, pisarno ali šolo,
3. REUSE – poišči načine za ponovno uporabo stvari, ki jih že imaš (embalaža, ostanki hrane …),
4. RECYCLE – predelaj stvari, hrano, ki jo že imaš in jo uporabi kasneje,
5. ROT - kompostiraj!
S pomočjo teh petih korakov lahko v vsakem gospodinjstvu hitro zmanjšamo odpadek hrane, privarčujemo denar, ter zmanjšamo količino odpadne embalaže.
Zato je Evropski parlament tematiko zavržene hrane postavil med pomembnejše v letošnjem letu. Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju s predstavniki civilne družbe pripravila štiri tematske delavnice za starše, otroke, mladino in odrasle, na katerih bodo lahko vsi udeleženci aktivno preizkusili načelo imenovano ˝Zerowaste˝, ki se bo tokrat udejanilo predvsem na področju hrane.
Kaj vse smo naredili v okviru projekta Pojej naprej ...
Aktivnosti POJEJ NAPREJ!29. 11. 2014 - KUPI MANJ IN RECI NE ODPADKOM!
Dogodek za družine, na katerem bomo 10 družin pozvali, da pripravijo vikend jedilnik in odidejo po nakupih. Pri tem lahko uporabijo ostanke, ki jih imajo doma, vključijo nove sestavine ter pripravijo jedilnik, s katerim bodo porabili čim več hrane ter zmanjšali količino embalaže, ki spremlja hrano. Izsledke delavnice in njihove jedilnike bomo objavili na tej spletni strani. Več ... 2. 12. 2014 - PREDALI, POLNI EMBALAŽE! Otroci in odrasli ste vabljeni na delavnico, na kateri bomo iz odpadne embalaže za hrano izdelovali predalnike, ki jih lahko kasneje uporabite za shranjevanje stvari, darilo ... Na delavnico se prijavite tukaj. Več ... 6. 12. 2014 - OBRNIMO ZABOJNIKE! V parku Špica bomo na glavo obrnili 3 zabojnike, si pogledali vsebino in naredili hitro analizo. Izvedeli bomo, kaj delamo narobe, kako to vpliva na nadaljnjo predelavo in obravnavo odpadkov ter se naučili, kako ločevati bolj natančno. Pred konferenčno dvorano Hiše EU bomo postavili 82 kg hrane ter se pogovarjali o načinih zmanjšanja količine odpadkov. Več ... 8. 12. 2014 - ZRCALO TEDNA! Kuharska delavnica za odrasle, na kateri bomo iz prinešenih ostankov sestavili zanimive jedi. S šolanim kuharjem bomo pregledali, kaj imamo na voljo, sestavili recepte in pripravili jedi. Na večerjo bomo povabili ljubljanske brezdomce. Na delavnico se prijavite tukaj. Več ... Aktivnost za šole - Šole bomo pozvali, da sestavijo majhne pojektne skupine in otroke odpeljejo v šolsko kuhinjo. Tam si bodo ogledali odpadke in najbrž ugotovili, da največ zavržkov ustvarijo prav učenci, saj hrane, ki jo dobijo na krožnik ne pojedo. Pozvali jih bomo, da pripravijo svoj predlog tedenskega jedilnika - seveda v skladu z načeli zdrave prehrane in uporabo sezonske lokalno pridelane hrane. Uporabne povezave |
Sodelujoče organizacijeInformacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
Poslanstvo Informacijske pisarne je predvsem povečati in izboljšati védenje o vlogi Evropskega parlamenta pri ciljnih javnostih - medijih, splošni javnosti in mnenjskih voditeljih - in informirati Evropski parlament o dogajanjih v Sloveniji. Namen informacijskih pisarn v prestolnicah držav članic je predstaviti in pojasniti delo evropskega parlamenta medijem in drugim javnostim. Ob tem pisarne vzdržujejo stike z državnimi in lokalnimi oblastmi ter predstavniki civilne družbe in gospodarstva, da bi ostali na tekočem s trenutnimi dogajanji v parlamentu. Pisarne pripravljajo aktivnosti in informairajo javnosti o vseh vidikih dela Evropskega parlamenta. Kulturno ekološko društvo Smetumet Kulturno ekološko društvo Smetumet je nevladna, neprofitna organizacija, rojena leta 2007, ki deluje v javnem interesu. Ustanovljena je kot posledica kritičnega razmišljanja in prevpraševanja smetenja, vsakdanjih navad in načinov sodobnega življenja. Skozi spoj umetnosti, ekologije, oblikovanja in igranja osvetljujemo posameznikov odnos do narave, potrošnje, smeti in soljudi. Aktivno, uspešno in vse bolj obširno delujejo od leta 2007. So maloštevilen, a uspešen, povezan, entuziastičen in energičen tim z inovativnim ter iskrenim pristopom do svojega dela. Gostilna Dela Gostilna Dela zaposluje in usposablja mlade med 17. in 25. letom brez dokončane srednješolske izobrazbe in mlade invalide do 30. leta v gostinski dejavnosti. Glavni cilj usposabljanja mladih je pridobivanje in razvijanje socialnih veščin, delovne rutine, splošnih delovnih navad in izkušenj, spodbujanje samostojnosti, ter pridobivanje delovne motivacije konkretnih znanj za delo v gostinstvu. Delujejo tudi kot učna delavnica za mlade iz ranljive ciljne skupine na trgu dela v gostinski dejavnosti. V okviru učne delavnice tako nudijo celovit paket storitev poklicnega učenja v gostinski dejavnosti za poklica pomočnik/pomočnica natakarja in pomočnik/pomočnica kuharja. Snaga Ljubljana Danes Snaga poleg zbiranja in odvažanja vseh vrst odpadkov, odlaganja preostanka odpadkov ter čiščenja cest, ulic in trgov skrbi tudi za urejenost ljubljanskih parkov in otroških igrišč, vzdržuje javne sanitarije, oskrbuje cvetoče grede in korita ter zagotavlja plakatiranje na očarljivih plakatnih stebričkih. Zveza prijateljev mladine Moste Polje Smo srečni ljudje, ker so z nami srečni otroci. Deliti srečo pomeni, biti srečen tudi sam! |