Zgodbe naše Ljubljane

Inovativna ljubljanska podjetja, ki delujejo po načelih socialne ekonomije, v skupno kampanjo osveščanja ter v povezavo z družbeno odgovornim turističnim startupom

2 avgusta, 2015

Šest organizacij, ki vsaka na svoj način odgovarjajo na družbene izzive, se je povezalo in pripravilo skupno predstavitev – ”Zgodbe naše Ljubljane” ali ”Follow Social Ljubljana”. Projekt je namenjen ozaveščanju o aktivnostih vključenih organizacij, ki delujejo po načelih socialne ekonomije in pravične trgovine ter okolju prijazno, na trgu že delujejo in so prepoznavni, a za trajnostno izvajanje potrebujejo širšo podporo lokalnega in širšega okolja. Vseh šest indivudualnih zgodb pa je v turistično turo z imenom ”Iz Ljubljane z ljubeznijo” povezal še slovenski turistični start-up CurioCity.SI.

Sodelujoče organizacije – Druga violina, 3MUHE, Smetumet, Café Čokl, Gostilna dela in Posredovalnica Stara roba, nova raba – izdale skupni predstavitveni letak v slovenskem in angleškem jeziku, ki je že na voljo na različnih lokacijah po celotni Ljubljani, v ljubljanskih hotelih in hostlih, v restavracijah in trgovinah.

V njem so predstavljene organizacije, ki nudijo izdelke in storitve, narejene lokalno oz. s podporo lokalne skupnosti, česar pa v lokalnem okolju ne moremo dobiti (kava, kakav, ipd.) pa je narejeno v sistemu pravične trgovine. Mnogi inovativni izdelki so narejeni iz ponovno uporabljenih ali recikliranih materialov, ali pa so to ponovno uporabljeni izdelki, izdelkov, ki z malo kreativnosti dobijo nov namen.

“Najboljši promotorji izdelkov in storitev organizacij, ki delujejo po načelih socialne ekonomije in okolju prijazno, so lokalni prebivalci, zato upamo, da bodo to našo povezovalno zgodbo posredovali naprej – prijateljem, znancem, obiskovalcem…”, o projektu pravi Tita Destovnik iz Gostilne dela.

“Ni dovolj, da nas Ljubljančani in Ljubljančanke samo všečkajo na družbenih omrežjih, narediti je treba korak naprej. Z zloženko jim dajemo informacije in jih povabimo, da ‘zgodbe naše Ljubljane’ doživijo neposredno, z obiskom in nakupom”, je na predstavitvi projekta dejala Luna Jurančič Šribar iz Posredovalnice Stara roba, nova raba/Kralji ulice.

Šest individualnih zgodb je nov slovenski turistični start-up CurioCity.SI, ki tako kot sodelujoče organizacije deluje družbeno odgovorno in po načelih socialne ekonomije, združil v turistično turo z imenom ‘Iz Ljubljane z ljubeznijo’.

“Turisti želijo nova mesta in države doživljati kot lokalci, zato je pristop CurioCity.SI, da obiskovalci prispejo kot turisti, odidejo pa kot lokalci. Ali drugače, nudimo jim možnost, da Ljubljano doživijo tako, kot jo doživljamo mi”, pravi Dragan Barbutovski, eden od pobudnikov turističnega start-upa CurioCity.SI, ki sicer ponuja pet različnih tur po Ljubljani.

Jeseni bo vseh sedem sodelujočih organizacij pripravilo nadaljevanje akcije osveščanja, takrat s poudarkom na predstavljanju ‘Zgodb naše Ljubljane’ meščanom in meščankam Ljubjane ter domačim obiskovalcem.

Zgodbam lahko sledite preko družbenih omrežij s sledenjem #ZgodbenaseLJ in #FollowSocialLJ ter turističnemu delu preko @CurioCitySI.

VEČ O SODELUJOČIH ORGANIZACIJAH
Druga violina
Z vsem dobrim uglašena gostilna Druga violina vas bo razvajala s pristnimi
domačimi jedmi, izbranimi slovenskimi vini, prijaznim osebjem in prijetnim
vzdušjem, ki ga bogatijo številni zanimivi dogodki. Odlikuje jo tudi, da so
v strežbo vključeni ljudje s posebnimi potrebami. Na vrtu s pogledom na najstarejši ljubljanski trg boste uživali v izvrstni kuhinji, ki sledi slovenski tradiciji, in ob osvežujoči bližini Herkulovega
vodnjaka doživeli čarobnost stare Ljubljane.

Kontakt: Tea Finžgar Plavčak, tea.finzgar.plavcak@gmail.com,, FB.com/drugaviolina, 820 52506

Kulturno ekološko društvo Smetumet
V društvu SMETUMET iščemo trajnostne in uporabne rešitve. Delimo jih v obliki lepih izdelkov, aktivističnih dogodkov in profesionalnih storitev. Uporabljamo presežne, odpadne in naravne materiale in zaposlujemo osebe s posebnimi potrebami. Na turi se boste lahko opremili s torbami iz starih oglaševalskih cerad, Zaves(t)nimi vrečkami za sadje in zelenjavo in z ostalimi igrivo-uporabnimi Smetumet izumi.

Kontakt: Alenka Kreč Bricelj, smetumet@gmail.com, www.smetumet.com, 041 819 359

Pravična trgovina 3MUHE
Trgovina 3MUHE je prva in edina pravična trgovina v Sloveniji. Prodaja predvsem izdelke proizvedene, pridelane oziroma narejene v sistemu pravične trgovine. Kupcem s pestro izbiro blaga (kava, čokolada, čaj, sladkor, ročno izdelani unikatni izdelki itn.) ponuja konkretno možnost za uveljavljanje bolj humanih in trajnostno bolj smiselnih načinov posredovanja izdelkov. Konkreten cilj pravične trgovine je povečati dohodek in možnost izbire zapostavljenih proizvajalcev, višji cilj pa je prispevati k zmanjševanju problema svetovne lakote na t.i. jugu in povrniti dostojanstvo proizvajalcem surovin in izdelkov, ki jih vsak dan uporabljamo na t.i. severu.

Kontakt : Živa Lopatič, ziva@pravicna-trgovina.si, www.pravicna-trgovina.si, 041 352 075

Cafe Čokl
Cafe Čokl je prostor posvečen kavi. Za pripravo napitkov uporabljamo izključno kavna zrna pridelana po načelih pravične trgovine. Visoke kriterije svežine dosegamo s sprotnim praženjem. Obiskovalci lahko poskusijo kave različnega porekla pripravljene na več različnih načinov.
Ponudbo dopolnjujemo z naravnimi lokalno pridelanimi sadnimi sokovi, domačimi ledenimi čaji in ekološkim pivom.

Kontakt: Tine Čokl, tine@buna.si, www.buna.si, 041 837 556

Gostilna dela
Majhna in simpatična restavracija z različno ponudbo zdravih zajtrkov in kosil. Hrano in pijačo postrežejo mladi, stari med 17. in 25 let brez izobrazbe in mladi invalidi, ki se preko programa usposabljanja priučijo za delo v gostinstvu.

Kontakt: gostilnadela@gmail.com, 059 925 446

Posredovalnica rabljenih predmetov »Stara roba, nova raba«
Posredovalnica deluje v okviru Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice.
Naša dejavnost je odziv na potrebe okolja in prispeva k izboljšanju pogojev v lokalni skupnosti. Posredovalnica je primer prakse kako lahko odrinjene skupine ljudi – brezdomni ljudje, z uporabo spregledanih virov – rabljenih stvari, naredijo nekaj zase in širšo skupnost. Osnovna ideja je sprejemanje in prodajanje rabljenih stvari, ki jih podarijo podporniki in podpornice. Sledimo smernicam socialnega podjetništva, s svojim delovanjem spodbujamo kulturo ponovne uporabe, okoljevarstvo in zaposlovanje brezdomnih ljudi. Z dostopnimi cenami omogočamo dostop do stvari tudi ljudem v slabšem finančnem položaju.

Kontakt: stararoba.novaraba@kraljiulice.org, 059 010 075

CurioCity.SI – kdo smo mi?
– Smo slovenski turistični start-up, ki deluje po načelih socialne ekonomije
– Ljubljano vidimo kot malo, a zanimivo mesto velikih potencialov in turističnih priložnosti
– Smo lokalni zanesenjaki, ki uživamo Ljubljano in jo želimo na naš svojevrsten način predstavit turistom
– Samo radovedni, zato z našo idejo, projektom in programi nagovarjamo prav take turiste, ki znajo in si upajo skreniti z ustaljenih, promoviranih poti, ter s tem odstrejo in spoznajo še kakšen manj znan obraz našega mesta

Kontakt : Dragan Barbutovski, CurioCity.SI, hello@curiocity.si, 041 797 8959

Skladno z načeli pravične trgovine

Skupinsko naročanje oblačil

Povezali smo se s People Tree – prvim certificiranim proizvajalcem oblačil na svetu – in skupaj pripravljamo skupinska naročila oblačil za Slovenijo. Prijavite se na prejemanje novic in se nam pridružite.

PREVERI PODROBNOSTI