Pred kratkim me je nekdo vprašal kaj neko kavo opredeljuje kot BIO kavo.
Za začetek bi rad pojasnil, da so oznake BIO, po mojem prepričanju, predvsem trgovske oznake in da jih največkrat podeljujejo trgov(in)ska združenja. Decembra lani sem objavil tekst, ki tolmači razliko med "shade-" in "sun-grown" kavami. Izraza opredeljujeta predvsem karakteristike rastišč kavovcev, ki na koncu rezultirajo v boljšo kakovost zrn in nadalje kavnih napitkov (beri sestavek z naslovom "V senci je lepše"). Se pravi, da nas bodo pri "BIO debatah" zanimale predvsem okolje rasti in njegove lastnosti. Kavovec, ki raste v naravnem okolju ali vsaj dobrem posnetku le-tega, ima več možnosti da bodo kasneje na vrečko njegovih plodov nalepili BIO nalepko.
Pri obranih plodovih se uporabljajo samo zrna, zunanjo lupino in meso ploda se odstrani in s tem tudi večino foliarnih škropil vkolikor jih je bila rastlina deležna. Nadalje se surova zrna spere, posuši in spraži. Med procesom praženja po navedbah raziskav razpade 99,9 odstotka vseh preostalih kemikalij, ker le-te niso obstojne pri tako visokih temperaturah. Se pravi če že, potem BIO etiketa ne opredeljuje kakovosti zrna, temveč kvaliteto nege, ki jo je bila deležna matična rastlina-kavovec.
Kar želim povedati, je to, da je bolj smotrno iskati shade-grown kave, ker to o kavi pove bistveno več kot neka etiketa. Je pa res da je etiketo bistveno lažje najti na embalaži kot relevantnejše podatke o kavi. To je zato, ker so embalirne vrečke kave še vedno "črne vreče" (glej starejšo objavo s tem naslovom).