Kdor je v mladosti (ali kadarkoli) rabutal sadje ve, da se za nezrelo sadje ne splača tvegati strganih hlač ali vsaj ugleda v naselju. Kdaj je sadje zrelo lahko hitro sklepamo po barvi. In pri kavi ni nič drugače. Plodovi kavovca se sčasoma, ko zorijo, iz zelenega preko rumenih odtenkov spremenijo v rdeče. Optimalno zrele jagode so nekoliko temnejše rdeče barve in takšne so najbolj  ustrezne za obiranje. Na plantažah, kjer gojijo selective picking obiralci obirajo samo optimalno zrele plodove. V njihovih košarah bodo samo različni odtenki rdečih barv in nič drugega. vmes ne bo nobene rumene ali, bog ne daj, celo zelene jagode. To pomeni, da posameznega grma ne bodo v celoti pobrali, temveč bodo na njem pustili plodove za katere so presodili, da še niso dosegli optimalne stopnje zrelosti. Čez par dni bodo znova obhodili nasad in obirali po istem kriteriju. Tak način konkretno podaljša delo in tudi nekoliko poveča stroške dela, toda končni rezultat je boljša kakovost pridelka in definitivno boljši kavni napitki v skodelicah.

Posted on Friday, July 22 2011.