Pred kratkim sem kupil kavo iz zasebne pražarne za katero vem že kar nekaj časa. Sami se označujejo kot najstarejša zasebna pražarna pri nas, kar ne bo držalo, saj se je že pred mojim rojstvom kava pražila v kleti poslopja na Tavčarjevi ulici 9, že leta 1950 pa tudi v Mengšu in gotovo še kje.

Mladenič, ki (je) prodaja(l) kavo iz družinske, torej domače, pražarne je po mojih merilih zelo pomemben promotor kave in predvsem pitja kavnih napitkov. Naloga promotorja ni, da pospešuje svojo prodajo, temveč predvsem to, da poskrbi da do ljudi pridejo pravilne informacije. Že po uvodnih besedah mi je postalo jasno, da bom slišal veliko nesmislov. Tudi po tem, ko sem poskušal kakšno njegovo izjavo konstruktivno ovreči, se ni pustil zmesti. Očitno posluje z železnim repertoarjem besed in je slep za signale, ki pravijo, da mogoče pred njim stoji oseba, ki ne mara poslušati pravljic o kavi. Poln dvomov sem vztrajal in kupil kilogram arabike v zrnju. Kar nekajkrat je poudaril, da gre za njihovo najboljšo kavo. Iz katere regije ali vsaj države prihaja surovina mi ni uspelo izvedeti. Predvidevam da iz Brazilije, kar samo po sebi ne pove veliko, saj je omenjena država tako obsežna, da so klimatski pogoji vzdolž ozemlja zelo različni. Za osemnajst evrov sem kupil kilogram kave, ki je tudi pri večih različnih nastavitvah aparatur razočarala. Ekstrakcija je bila zelo slaba, kar daje misliti, da je bila kava stara. Tudi malce preveč pražena je bila oziroma so ji kako drugače zožali razpon arom. Vonj kave enostavno ni bil pravi, preveč je bilo zemeljskih vonjev. U bistvu se je sploh ne spomnim več! Ampak takoj jutri zjutraj ponovim vse še enkrat, s tistimi dekagrami, ki so ostali.

Da bo moja izkušnja za vas šola, si zapomnite sledeče vrstice:

Arabika ni nadvrsta, temveč je ena od mnogih vrst kavovcev. Prav tako niso Java, Minas, Mocca, Kuba … vrste kav! To so kvečjemu tržna imena, ki pogostokrat nosijo imena po regijah, območjih ali pristaniščih. Ne pustite se zavajati izjavam in navedkom trgovcev, ki svoje embalaže okrašujejo z besedili kot so na primer "bla bla bla… z izbranimi kavnimi zrni iz Brazilije …bla bla bla" Ponavljam, to da kava prihaja iz Brazilije še nič ne pomeni, kot tudi to, da so kavna zrna izbrana ne zagotavlja kvalitete. Izbrana?! Kako izbrana?

Ne pravim, da so vse kave iz Brazilije slabe, toda naj zgolj za predstavo omenim, da je zelo veliko plantaž v Braziliji "sun-grown" kavovcev, ki so pravzaprav različice izvorne arabike imenovane Typica. Te plantaže so bile reakcija na dekret brazilske vlade, ki je pred desetletji povečala izvozne norme strateških poljedeljščin, med njimi tudi kavo. Vsled tega, da so lahko zagotovili zahtevane ogromne količine surove kave, so s težko mehanizacijo ostranili naravno tropsko rastje in sistematično nasadili plantaže kavovcev. Kako to vpliva na okolje in končno kvaliteto plodov sem že opisal v enem od predhodnih objav (z naslovom V senci je lepše), zato bom ta del izpustil. Kave iz Brazilije se izvažajo po celem svetu. Sestavljajo večino industrijskih kavnih pripravkov, kavnih mešanic za domačo uporabo, prav tako polnijo samopostrežne kavne avtomate, vse pogosteje pa njihove ekstrakte dodajajo na žalost vse popularnejšim napitkom v pločevinkah. Mimogrede ali je sploh kdo prebral sestavo teh napitkov. Koliko kave je sploh v njih?!

Toliko kot v anti-celulitnih kremah:))

Posted on Sunday, January 23 2011.