Slika ne prikazuje bentoških* morskih organizmov, kot sem sam sprva pomislil, temveč kemoreceptorje, ki "poseljujejo" naš jezik. To so brbončice s katerimi okušamo široko paleto okusov. V povprečju jih premoremo od osem do deset tisoč!

Med prebiranjem gradiva sem naletel na dve pomoti, ki sta še vedno v veljavi: prva pravi, da obstajajo štirje osnovni okusi, v resnici jih je pet in padel je že tudi predlog za šestega. Druga pa je posledica napačnega prevoda izpred več kot sto let, ko je nek nemški filozov jezik (okuševalni organ) razdelil na več con s katerimi naj bi okušali posamezne štiri okuse. V resnici z večino površine jezika okušamo vse okuse, res pa je, da posamezni deli jezika predstavljajo maximum zaznave posameznega okusa. Na primer: sladko okušamo s celim jezikom, toda konica naj bi bila za ta okus najobčutljivejša.

Učili so nas, da obstajajo štirje različni osnovni okusi: sladko, kislo, grenko in slano. Omenjenim štirim pridružujejo še petega, t.im. umami. Slovenskih prevodov o tem okusu je malo, še najbolj je mojo radovednost potešil članek na spodnjem naslovu:

http://www.kemija.org/index.php/kemija-mainmenu-38/24-kemijacat/49-na-sledi-petemu-okusu-umami

Torej, priznavajo peti okus, kljub temu, da ga je nemogoče opredeliti oz. razložiti z eno besedo ali dvema. Potrebno je kar nekaj razlage, pa še to dosežemo s primerjalnimi živili (meso, sojina omaka, parmezan …), katerih okuse poznamo. No, s kavo je podobno! Kava je sladka, slana, kisla, grenka … vse! Med pitjem dobre kave razpoznavamo številne priokuse: kakav, čokolada, karamela, pražen lešnik, jedrca mareličnih koščic, okus staranega vina, včasih vanilija, mnoge arabike presenetijo s paleto svežih citrusnih okusov ipd. Harmonična je tista kava, pri kateri ne moremo izpostaviti nobenega od osnovnih okusov, temveč se nam vsi razlivajo po jeziku in prehajajo eden v drugega. Različne vrste kav imajo različno prevlado okusov, če so v pravih rokah. Vkolikor pa so recimo prekomerno pražene, se nam bodo zaradi višje stopnje karamelizacije vsiljevala območja grenkega. Večinoma kavi pripisujemo grenak okus, ki ga hitimo popravljati z velikimi količinami sladkorja. V pomoč vključimo še velike količine mleka in na koncu še kozarec vode. In vse to me jezi! Voda ima svojo vlogo pri pitju kave, ampak ne to, da si z njo popravimo okus po slabi grenki kavi! V takem primeru je bolje piti samo vodo!

Torej, kar se mene tiče poznamo šest okusov: grenko, slano, kislo, sladko, umami in omamni (=kavni)!

*bentos = talni morski organizmi, mobilni ali sesilni, t.j. pritrjeni na morsko podlago. Včasih so tudi sami deležni kave, ko recimo svetovni špekulanti odredijo, da se je potrebno znebiti "odvečnih" zalog surove kave in jo preprosto stresejo v svetovna morja. Zakaj? Presežek kavnih zalog posledično zmanjša ceno na trgu, kar pa je za te požrešneže absolutno nedopustno.

Posted on Monday, January 3 2011.