Ne vem, če je kdo opazil, toda trudim se, da v svoja besedila ne vključujem imen posameznih pražarn oziroma brend-ov, niti proizvajalcev opreme. Imena niso pomembna, šteje le rezultat. Ali akterji v pripravi kave rezultirajo v dober ali slab napitek. Težko je reči, kaj je dobra kava, ker so si okusi ljudi med seboj zelo različni in ker ljudje niti ne vedo na kaj morajo biti pri kavi pozorni. Zagotovo pa je reči kaj je slaba kava. In te je v Ljubljani preveč!

Brskam po spletu in naletim na forum. Dva tipa opevata določen brand, ne pozabita niti omeniti kje v Ljubljani dotično kavo strežejo. Grem v omenjene tri lokale in naročim espresso …

Zadovoljil bi se s povprečjem, toda na dveh lokacijah je bila kava res porazna. Ni dovolj, da se odločiš za razvpit brend in za dober (v enem primeru celo vrhunski) aparat. Pomemben je predvsem odnos do kave in napitkov, ki jih daješ iz rok. Zakaj je to tako težko razumeti, ko pa vendarle velja, da lahko ravno človekova roka kvaliteto napitka popolnoma uniči! Kava se ne dela sama, niti se sama ne reklamira. Ni dovolj, da nabiješ nad vrata lokala vsiljivo tablo, ki nagovarja s precenjenim imenom, ker le-ta ne zagotavlja, da boš tam pil dobro kavo! V iskanju odgovora sem seveda obiskal tudi spletno stran omenjene pražarne, ki trži svoj brend v obiskanih treh lokalih in na ta način dobil marsikateri odgovor. Informacije, ki jih ponujajo so zelo osnovne in mestoma celo banalne. Avtor se je razpisal o različnih načinih pripravljanja napitkov in v določenem delu besedila celo več pozornosti namenil pripombam kako pomembno je vzdrževanje kavnega aparata in med vrsticami celo potožil nad visokimi stroški! WTF?? Ja in kaj potem?! Pa kaj ljudi to briga. Dajmo jim dobro kavo pa naj stane celo premoženje. Vzdrževanje aparata je samo en delček na poti k dobri kavi. Osebno najmanj dvakrat na teden odmontiram mrežice na glavah obeh faz, namočim "ročke" in vse temeljito, filigransko zdrgnem. V te namene sem celo priredil orodje za čiščenje pip za kajenje.

Skratka: dokler bodo poglavitni promotorji na tak način dokazovali svoje znanje in odnos do kave, se bo dogajalo, kar se pač dogaja. Še naprej boste lahko marsikje pili in plačevali povprečne oziroma slabe kavne napitke, kljub temu da na šankih stoji vrhunska oprema in da se nad vrati baha tabla.

Posted on Tuesday, December 7 2010.